Wigner Fizikai Kutatóközpont

A Wigner Fizikai Kutatóközpont (Wigner FK) 2012. január 1-től a korábbi MTA KFKI Részecske- és Magfizikai Kutatóintézet és a korábbi MTA Szilárdtestfizikai és Optikai Kutatóintézet egyesülésével jött létre. Jelenleg az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat  legnagyobb fizikával foglalkozó kutatóközpontja, illetve a Magyar Tudományos Akadémia Kiválósági Kutatóközpontja. 2013-tól a Kutatóközpont részeként működik a világszínvonalú Wigner Adatközpont is.

Kutatóink a világ legkülönbözőbb fizikai problémáit vizsgálják az egészen apró részecskék tanulmányozásától a világűr fizikájáig, az elméleti problémáktól az alkalmazott kutatásokig. A Wigner Fizikai Kutatóközpont küldetése, hogy felfedező jellegű kísérleti fizikai kutatásokat folytasson hazai bázisú, valamint külföldi kutatóberendezések mellett, koordinálja a magyar erőfeszítéseket a nemzetközi kutatásban, illetve kiemelkedő eredményeket érjen el az elméleti kutatások területén.

A Wigner Fizikai Kutatóközpont küldetése megvalósítása során kutatási tevékenységként a következő fő tudományterületekkel foglalkozik: kísérleti és elméleti részecskefizika, magfizika, általános relativitás-elmélet és gravitáció, fúziós plazmafizika, űrfizika, nukleáris anyagtudomány,  kísérleti és elméleti szilárdtestfizika, statisztikus fizika, atomfizika, optika és anyagtudomány.

A kutatás jelenleg mintegy 40 kutatócsoportban zajlik Kutatóközpontunkban, melyeket két intézet, a Részecske- és Magfizikai Intézet, valamint a Szilárdtestfizikai és Optikai Intézet keretein belül működnek.